Helstekt kalkun

Oppskrift til 8 - 10 personer 

Her har jeg forsøkt å bruke nesten alle triksene i boka for å få et riktig godt og saftig resultat. Virker det for komplisert, kan du godt kutte ut noen ledd. 

 

Dette trenger du:

1 kalkun på om lag 5 kg 

Eventuelt laurbærblad, pepperkorn og kanelstang 

¼ - ½ g safran 

100 g smør eller gåsefett, romtemperert 

Salt og pepper 

1 ts nymalt kanel 

4 appelsiner eller 6 klementiner i båter 

1 løk, i båter 

½ dl konsentrert appelsinsaft med sukker 

Slik gjør du:

Legg kalkunen i saltlake. Enten over natta i en tett lake med 2-3 ss salt per liter vann, eller i 2 timer i en sterkere lake med 4-5 ss salt per liter vann. Hvis du vil smaksette laken med krydder, for eksempel pepper, kanelstang og laurbær, er det godt. Er kalkunen frossen når du kjøper den, tin den gjerne i (den svake) laken.  

Ta kalkunen ut av laken. La kalkunen ligge utildekket i romtemperatur i 2-4 timer før du begynner å steke den.  

Ha safranen i 1 ss vann og la ligge og trekke noen minutter. 

Bland safranvann, salt, pepper, malt kanel med gåsefett eller smør og gni inn hele fuglen med denne fettblandingen. Press gjerne litt av blandingen under skinnet på fuglen, der du kan komme til uten å rive opp skinnet.  

Legg appelsinbåter og løk inni fuglen. Press gjerne litt på appelsinbåtene så de gir fra seg litt saft.  

Forvarm ovnen til 200 grader 

Legg et stykke aluminiumsfolie over brystet på fuglen. Sett en langpanne i bunnen av ovnen. Stek kalkunen 1 time, på en rist på nest nederste rille. 

Fjern folien fra brystet og skru ned temperaturen til 150 grader. Samle opp stekesjy og fett fra langpanna, og bland med appelsinsaft. Pensle fuglen med denne blandingen. Stek videre i 2 timer, eller til steketermometeret viser 70 grader. (Steketida varierer forbløffende mye, avhengig av størrelsen på fuglen, men ikke minst avhengig av hva slags ovn du bruker). Pensle kalkunen hver halvtime eller der omkring. 

Når kjernetemperaturen har nådd 70 grader, sett ovnsdøra åpen og la hvile til du skal servere. 

Tips: Det kan være lurt å steke poteter og løk i langpanna under kalkunen. De blir bare bedre av å suge til seg stekesaftene. Ha dem i langpanna når det er omtrent halvannen time igjen av steketida.