Nellikappelsiner

Bind silkebånd med hempe på rundt appelsiner, og lag fine mønster med nellikspiker stikkes inn i appelsinen. Heng opp dekorerte appelsiner i vinduet eller et annet passende sted, og kjenn hvordan juleduften brer seg i huset. 

Strikketid

Hva med å invitere til strikkekveld med noen du ikke har sett på en stund, eller til et lite strikkekurs om du kjenner noen som har lyst til å lære seg dette håndarbeidet. Strikk er både morsomt å gi og hyggelig å få i gave. Satser man på små og enkle prosjekter, som for eksempel kjøkkenklut, kan man kanskje rekke å få det ferdig tidsnok til at det kan havne i en pakke under juletreet. Se også strikkeoppskrifter HER for tips til litt mer øvede strikkeprosjekter. 

Materialer fra naturen

Naturen er en fantastisk kilde til materialer for kreative prosjekter. Så sant det ikke er for mye snø, så plukk gjerne kongler når du er ute på rusletur. Kongler er utrolig dekorative i seg selv, og gjør seg fint i en glassvase, i en trebolle, eller for å dekorere festbordet med. Med kongler på adventsverkstedet, trenger man bare litt lim, tråd, filt og annet i tillegg, og slippe fantasien løs. Kanskje forvandles de til girlander på juletreet, til nissekone, til pinnedyr eller noe annet morsomt. 

Har du med en blomstersaks når du går tur i skogen, kan du klippe av grener til å pynte med hjemme. Legg for eksempel granbar på dørmatta hjemme for en koselig velkomst, eller bruk furukvister i borddekor og oppsatser. 

Pynt med noe spiselig

Fyll en glasskrukke med nøtter, og plant en nøtteknekker oppi. Med litt ståltråd kan du lage en krans av røde epler, eller du kan bruke epler som borddekor når du har gjester. Appelsiner, sitroner og lime kan skjæres i tynne skiver og tørkes på et brett med bakepapir i varmluftsovnen. Tre de tørkede sitrusskivene på en snor og heng de opp.  

Barnas adventsverksted

Det klassiske adventsverkstedet slår aldri feil hos de yngre. Med saks, glanspapir og lim kan det lages girlandere og kurver til juletreet. Med vattkuler og fyrstikker, og kanskje noen piperensere, kan det trylles frem snømenn og nisser som får pryde hyller og bord. Klistremerker kan pynte opp en gave som er pakket inn til bestemor. Og ikke minst kan de være med å lage sin egen adventskalender i form av nellikappelsiner med 24 nellikspiker i – for deretter å telle ned ventetiden med å trekke ut én spiker per dag i ventetiden de siste ukene før jul.