Når det første snødrysset og frostnettene bærer bud om at kalde, fine vinterdager er på vei, begynner mange av oss å finne fram mat til våre små fuglevenner. Det finnes masse fint å få kjøpt i butikken, men det er faktisk også veldig morsomt å lage fuglematen selv. La barna være med – kun fantasien setter grenser for hvilke former og beholdere du kan bruke til å lage mat til fuglene. Bruker du i tillegg fine bånd til å binde maten opp med blir det riktig så dekorativt også!

Ulike typer frø og bær kan tiltrekke seg forskjellige typer fugler. 

Oppskrift

500 g matfett (Delfiafett eller Flott matfett) 
200 g sammalt hvetemel 
100 g havregryn 
100 g diverse tørka frukt, grovhakket 
200 g solsikkefrø, med eller uten skall 
200 g diverse hakkede nøtter, grovhakket  
Du kan også bruke større andel frø, men det er lurt å beholde melmengden slik at blandingen ikke blir for «løs». En passe blanding er ganske tørr. Hvis den blir for rennende kan du tilsette litt mer mel. 

Dette trenger du

Pepperkakeformer, kopper, melkekartonger, småkopper og andre typer beholdere.  
Hyssing, ståltråd, snor eller bånd til å henge opp maten med.

Slik gjør du

Smelt fettet i en stor kasserolle. Bland i det tørre. Pass på å røre godt, slik at fettet blir jevnt fordelt. Ha litt av massen over i en kopp, melkekartong eller lignende. Når du har dekket bunnen, tar du tråden eller båndet du skal bruke til å binde maten opp med, kveiler enden nederst og trykker den lett inn i massen på bunnen. Deretter fyller du opp resten av beholderen. Dersom du lager maten i pepperkakeformer, lønner det seg å stikke en penn eller lignende inn i figuren der båndet skal være, slik at du lager hull til å feste den i.  

Sett maten kjølig eller i fryseren, og vent til massen har stivnet helt. Deretter kan du fjerne beholderen/formen forsiktig, og vips er maten klar til å henges ut!