Hvis jeg ikke får tak i bitre appelsiner, lager jeg marmelade av andre sitrusfrukter, en blanding av appelsin, sitron, mandarin, grapefrukt og kumquat er godt.

Dette trenger du

1,5 kilo assorterte sitrusfrukter 
1,5 liter vann 
1,5-2,5 kilo sukker 
3 ts sitronsyre 
eventuelt 1 stjerneanis 
eventuelt 2 nellikspiker 
eventuelt 1/3 vaniljestang, delt i to på langs  

Slik gjør du

Vask sitrusfruktene godt i lunka vann. Skrell dem, fjern den hvite underhuden mellom fruktkjøttet og skallet, ta vare på det. Skjær skall og fruktkjøtt i tynne, tynne strimler. Ha steiner og den hvite underhuden i en liten tøypose. Du kan kjøre fruktkjøttet i en kjøkkenmaskin, men skallet bør du skjære opp for hånd. Ha skall, fruktkjøtt og tøypose i en stor gryte, hell over vann og la stå over natta.  

Neste dag, kok i 1 time. Rør inn sukker og kok videre i 1½ - 2 timer. Ha i krydder og kok i 20 minutter. Fjern tøyposen. Du kan godt la krydderne være i når du overfører marmeladen til glass, da vil kryddersmaken bli noe sterkere. Er du redd for at marmeladen blir for tynn, ha i litt syltepulver.