Denne oppskriften har jeg basert på en jeg har fått av Hans Blix, tidligere våpeninspektør, nå pensjonist og en ivrig marmeladespiser og –lager. Som alltid med marmelade tar det noen dager, men det er verd strevet. Mesteparten av tiden er bare venting, uansett, og det blir nok marmelade til at du kan gi bort til venner og kjente.

Dette trenger du

1,5 kg bitre appelsiner

1,5 liter vann

2-2,5 kg sukker

3 ts sitronsyre

Slik gjør du

Vask appelsinene i lunka vann. Hvis du er rimelig sikker på at de ikke er sprøytet, kan du nøye deg med å skylle dem. Skjær appelsinene i svært tynne skiver eller bittesmå biter. Ta vare på alle steinene og legg dem i en tøypose. (Hvis du ikke har bitre appelsiner, bør du fjerne den hvite underhuden mellom skall og fruktkjøtt. Legg det i posen sammen med steinene.)  

Ha de fint oppskårne appelsinene i en rustfri gryte sammen med tøyposen med steiner og hell over 1,5 liter vann. La stå over natta.

Neste dag, kok appelsinblandingen, med tøyposen med steiner, i 45 minutter. Ha i sukker og kok marmeladen i 1 time uten lokk, til den har den konsistensen du liker. Bruker du høy varme, vil du få den mørke Oxford-marmeladen.  

Fjern tøyposen. Ha i sitronsyre. Hell marmeladen over i sterile glass.