Med et lidenskapelig forhold til god mat og gode råvarer, og kåret til Innlandskokken hele tre ganger, er Rune Veslum et kjent navn innen mat- og restaurantverdenen på Østlandet. Her deler han noen av sine favoritter til julelunsjbordet. 

Jeg lager min kyllingleverpate med en italiensk inspirasjon som resulterer i en smakfull og fløyelsmyk pate. Kan brukes som pålegg, en liten forrett eller som snack på litt ristet brød.  

Dette trenger du

400 g kyllinglever, gjerne økologisk fra Hovelsrud 

1 stor løk 

3 fedd hvitløk 

½ dl rødvin 

1 dl god oksekraft – ferdig redusert 

1 stjerneanis 

1 hel allehånde 

2 laurbærblad 

3 kvister frisk timian 

1 liten kvist rosmarin 

100 gram smør 

Salt og pepper 

Olje til steking 

Slik gjør du

Skyll leveren og fjern alle urenheter. La den renne godt av seg i et dørslag. Varm opp olje i en god gryte og stek leveren til den er godt brunet. Ikke få panikk om den setter seg litt i bunnen, dette gir en god smak. Skrap bunnen med en tresleiv til alt er godt brunet. Tilsett hakket løk og hvitløk de siste par minuttene av bruningen. La dette steke med til løken er gyllen, men ikke brun. 

Slå på rødvin, og la denne koke helt inn. Tilsett oksekraften og krydderne, og la det koke i 10-15 minutter til væsken er nesten fordampet. 

Overfør alt til en god blender og kjør leveren glatt. Tilsett kaldt smør i terninger, smak til med salt og pepper. Hvis du ønsker en helt glatt pate, tving den gjennom en sil med en slikkepott. Ha pateen over i former og la den bli helt kald før servering. 

Denne går helt fint å fryse, og den holder seg i kjøleskap i ca. ti dager.