Grunnoppskriften på marsipan er enkel, og kan være grunnlaget for en rekke ulike varianter (se tipsene etterpå). Hvis du skulle ha en mandelkvern, vil det gi et jevnere (men litt kjedeligere) resultat enn ved å bruke blender.  

Tradisjonelle oppskrifter ber deg bruke bitre mandler, men det kan være vanskelig å finne, så man kan bruke kjerner av andre steinfrukt, som plomme, aprikos eller fersken.

Oppskriften gir ½ kilo ferdig marsipan.

Dette trenger du

250 gram mandler

2 kjerner av plomme, eller annen steinfrukt som aprikos eller fersken

250 gram melis

Slik gjør du

Ha mandler og vann i en gryte. Kok opp og sett til side. Pop mandlene. Det enkleste er å vente til de har kjølnet seg ned litt, og gni en rekke mandler mellom henda samtidig. Mange av dem vil miste skallet. Resten må du poppe én og én.  

Knus forsiktig plommesteinene. Ta ut kjernene. De kan være vanskelig å poppe, men de er så små at det ikke spiller særlig rolle.  

Ha melis i en gryte. Ha i et par-tre spiseskjeer med vann og kok opp. Når du har en jevn sukkerlake som bobler med tjukke bobler, ta av varmen.

Ha sukkerlaken og halvparten av mandlene og begge plommekjernene i en blender. Kjør til du har en jevn masse. Du må trolig stoppe den flere ganger underveis og skrape ned mandler fra siden.  

Ha deretter i resten av mandlene, litt etter litt, og kjør til du har en litt ujevn masse som du tror du kan jobbe med. Hvis blender kjører seg tørr før du er fornøyd, ta ut noen av de hele mandlene og knus dem i en morter, eller knus dem med flatsiden av en kniv og hakk dem opp.  

Skrap ut blandingen av blenderen. Fukt hendene dine og kna blandingen sammen. Pakk den i folie og legg i kjøleskapet til du skal rulle ut kulene. 

Gode smakstilsetninger til marsipan

Med kanel: Rull marispankuler på et arbeidsbord, rull dem i malt kanel og legg på serveringsfat. Samme framgangsmåte for andre tørre krydder.  

Med safran: Bland 1/4 gram safran med 1-2 ss vann. La stå og gi fra seg farge. Rull ut marsipankuler. Rull i safranvannet, og deretter i melis for å absorbere fuktigheten.  

Mer pistasjnøtter: Rull marsipankuler på et arbeidsbord. Rull kulene i finhakkete pistasjnøtter og legg på serveringsfat. (En annen variant er å erstatte 75 gram av mandlene i marsipanblandingen med pistasjnøtter.)

Med rom eller konjakk: Bland melisen med rom eller konjakk i stedet for vann.