Jeg vil gjerne dele en av mine gamle favoritter i julestria. Jeg hadde lenge vansker med å skjønne hva som var poenget med en del av de klassiske julerettene. Jovisst er det deilig med feit og salt mat, men jeg lurte lenge på om det var en slags misforståelse at vi skal feire årets viktigste høytid med mat som også er … litt kjedelig. 

Så begynte jeg å studere gamle oppskrifter, og fant at mange av dem hadde en vri. De inneholdt krydder, smaker som gjorde dem mer spennende. 

Medisterkaker 

Blant mine favoritter er denne oppskriften på medisterkaker, med svisker og salvie. Det er klassisk norsk, og det er rike og varierte smaker. Medisterkakene harmonerer godt til min oppskrift på «Klassisk ribbe».  

Dette trenger du  

700 g medisterdeig  

2 ss potetmel eller hvetemel  

1/2 ts revet muskat  

1/2 ts malt ingefær  

2 ts salt  

2 dl H-melk 

2 dl sviskegrøt eller 10 svisker, delt i to 

Salvieblader 

Slik gjør du

Bland medisterdeig, potetmel, krydder, salt og melk til du har en jevn blanding. 

Varm smør i en panne. Fukt hendene og ha en spiseskje og en teskje i et glass vann. Bre en spiseskje farse utover den ene hånden din, ha en teskje sviskegrøt oppå og bre over en halv skje til med farse på toppen, slik at det dekker sviskegrøten. 

Legg på et salvieblad, og stek i panna på moderat varme i 8 til 10 minutter. Fortsett slik til farsen er oppbrukt. Pass på at det ikke blir for fullt i stekepanna. Ta heller en pause underveis.