Med mange mil med brøytede skogsbilveier og rolige småveier er Ringsaker den perfekte plassen å oppleve fortidens mest fornemme framkomstmiddel på vinterstid – hest og slede. Naturen kommer tett på når man suser gjennom landskapet med hesteskyss.

Det er flere tilbydere av kanefart i Ringsaker, og to av de mest aktive finner vi i nordre del av kommunen, i Mesnali og Åsmarka. 

Bilde av en gruppe mennesker rundt et bål om vinteren
©Ian Brodie

Birkebeinertur

På Mesna kan du kombinere en sledetur med et besøk i Birkebeinerhyttene, som ble brukt under filmingen av «Birkebeinerne». Du får servert en varm toddy ved bålet, og du kan gå inn i hyttene og få høre mer om filminnspillingen og historien om Skjervald og Torstein. 

Mesna tilbyr også hesteridning med islandshester hele året, i tillegg til en masse andre opplevelser både med og uten hest. I romjula inviterer de til nissekveld på Mesna, med fakkeltog, kanefart, ridning, toddy og mye mer. 

– Vi ønsker å skape en Nissekveld hvor både barn og voksne kan oppleve skogens ro, mørket, stemningen med ekte stallnisser, hester og hygge seg rundt bålet. Et koselig avbrekk i julestria, sier Camilla Li.

Kjørekaren sjøl

Det er Morten Hansen fra Åsli ridesenter som er kjørekar for Mesna. I tillegg kjører han også gjester som besøker Tretopphyttene i Veldre når det er ønske om det, og han tilbyr kjøring både ved større tilstelninger og i private oppdrag. Med seg på laget har han kompanjongen Rolf Tokerud, som ruver trygt i kuskesetet gjennom vintereventyret.

– Vi har en god del faste kjøreoppdrag gjennom sesongen. I tillegg til kjøreoppdrag fra Mesna kjører vi i vinterparken på Hunderfossen og på Montebello. Vi tar også på oss private turer, så det er bare å ta kontakt, sier Hansen.

Morten Hansen og Siri Standal driver Åsli ridesenter i Åsmarka, og har tilbud om turridning og baneridning med islandshest.