Dette trenger du

(til seks personer)

2,4 kg pinnekjøtt (regn minst 400 g kjøtt per person)

 

Kålrabistappe

1,5 kg kålrot

1,5 l vann

1,5 dl kremfløte /matfløte

4,5 ss smør

3 ts salt

0,38 ts pepper

0,38 ts revet muskatnøtt

Evt. 3-4 gulrøtter

Evt. 2 mandelpoteter

 

Mandelpoteter ved siden av, om ønskelig.

Noen liker å ha poteter og/eller gulrøtter i kålrabistappen, mens andre liker å ta potetene på siden. Gulrøttene gir en fin farge på stappen, mens potetene bidrar til å mildne smaken dersom man synes kålrabien er litt voldsom. Alt er lov – smak deg fram og se hva du synes fungerer best!

Slik gjør du

Pinnekjøttet

Pinnekjøttet er svært salt, og må vannes ut i romtemperatur i ca. 30 timer. Bytt gjerne vann underveis. Utvanningen går noe raskere hvis man bruker lunkent vann. 

Bruk en vid kjele som er stor nok til å romme alt kjøttet. Legg en rist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av kjelen. Fyll på vann så det nesten dekker risten eller pinnene. Legg deretter kjøttet over. La det koke opp under lokk, skru deretter ned varmen og la pinnekjøttet trekke på ca. 85-95 grader i ca. tre timer. Pass på og fyll på med mer vann dersom vannet fordamper, det må ikke tørrkoke. Kjøttet er ferdig når det slipper beinet. 

Kålrabistappen

Skrell kålroten, og del den opp i biter. Hvis du vil ha gulrot og potet i mosen skreller du og skjærer opp dem også. Kok bitene møre i usaltet vann. Hell av vannet, mos bitene med en potetstamper, i en kjøkkenmaskin eller med stavmikser. Mosen kan godt være litt grov. Deretter rører du inn smør og fløte. Noen liker å bruke litt av kraften fra pinnekjøttet i stappen, men pass på at det ikke blir for salt. Krydre etter smak med salt, pepper og revet muskatnøtt.

Tips

Hvis du vil ha mandelpoteter til pinnekjøttet er det kjempegodt å legge potetene nederst i kjelen, og dampe pinnekjøttet over potetene. Les mer om fremgangsmåten her!