Det finnes mange måter man kan tilberede ribbe på, og en variant som absolutt bør prøves er den italienske retten «porchetta»; ribberull fylt med ulike krydder og urter. Fantastisk godt!  Dette er oppskriften fra Ingerine Amundsen på Lier gård i Brumunddal.

Mer enn halvparten av alle nordmenn spiser ribbe på julaften. Det saftige, deilige kjøttet med sprø svor holder stand i store deler av landet som den foretrukne julemiddagen. Men mange spiser også ribbe tidligere i førjulstiden, eller til og med gjennom hele året. Da er det fint å kunne variere måten man tilbereder kjøttet på. 

Porchetta er godt å servere med bakte grønnsaker og poteter. Bak dem gjerne i en langpanne under kjøttet, så de får med seg de gode stekesaftene. Ingerine anbefaler gulrot, løk og fennikel.  

Restene er kjempegode, for eksempel som fyll i en sandwich.  

Oppskrift til 8–10 personer 

Dette trenger du

3 kg tynnribbe og buklist, rektangulært stykke 

2 ss svart pepper  

Salt 

6 fedd hvitløk, knust eller revet 

Friske urter, for eksempel bladpersille eller rosmarin  

2 ts revet sitronskall, helst fra økologisk sitron 

Eventuelt: chiliflak 

Eventuelt: 1 fennikel, hakket  

Olivenolje  

Slik gjør du

Legg kjøttet på en kjøkkenbenk med skinnsiden ned. Kutt grunne snitt i kjøttsiden – pass på at du ikke skjærer gjennom svoren. (Dette er altså motsatt av ved vanlig juleribbe, hvor man skjærer snitt i svoren.) Knus pepper i en morter eller kvern. Gni kjøttet inn med en raus dose salt, pepper, hvitløk, friske urter, sitronskall og eventuelt chiliflak. Legg eventuelt hakket fennikel i midten.  

Rull sammen kjøttet og bind det opp, enten med hyssing eller med ståltråd. Slaktere og kokker er flinke til å få til knytingen med bare én knute, men det kan faktisk være en fordel med mange enkeltknuter – så åpner ikke rullen seg helt når du har åpnet i den ene enden.  

Dette kan du gjøre klar dagen i forveien, hvis du har tid. Den blir bare bedre av å ligge og trekke i kjøleskapet over natta.  

Forvarm ovnen til 200 grader.  

Gni kjøttet med olivenolje. Legg kjøttet på en rist over en langpanne i ovnen. Bak i ovnen i 30 minutter til den er brun og fin. Pass på at den ikke blir brent. Skru ned temperaturen til 120 grader og stek videre i 2 timer til. Du kan eventuelt dekke den med folie en stund. Målet er at den skal være så mør og gjennomstekt at den faller fra hverandre.  

God fornøyelse!