Med et lidenskapelig forhold til god mat og gode råvarer, og kåret til Innlandskokken hele tre ganger, er Rune Veslum et kjent navn innen mat- og restaurantverdenen på Østlandet. Her deler han noen av sine favoritter til julelunsjbordet.
Jeg bruker kryddersild i alle mine oppskrifter, skyller den litt i kaldt vann for å få av lake og løse krydder. Man kan bruke spekesild også, men da må de vannes ut før tillaging av sildesalater. Her er noen av typene jeg lager før jul.
Tomatsild
Dette trenger du
6 stk kryddersild, filet
1 stk løk
2 stilker dill
0,5 dl nøytral olje, raps
100 g tomatpure
200 g sukker
0,75 dl vann
1,25 dl 7% eddik
Grovmalt pepper etter smak
Slik gjør du
Skyll fisken, smak om den er for salt. Skjæres i 2 cm brede biter. Skjær løk i tynne skiver.
Ha oljen i en kasserolle og varm opp. Rør inn tomatpure og kok opp. Ta kjelen av platen, ha i sukker og rør til det er smeltet. Avkjøl, rør inn vann og eddik og smak til med pepper.
Bland sild, løk og saus. La trekke ett døgn før servering.
Sennepssild
Dette trenger du
6 stk kryddersild
0,5 stk løk
100 g majones
3 ss god sennep, gjerne en grov type
3 ss dill, frisk hakket
1 ts 7% eddik
1 ts sukker
Grov pepper
Slik gjør du
Skyll silden, smak om den er for salt. Skæres i 2 cm strimler.
Skjær løk i tynne skiver.
Bland majones med sennep, dill, eddik og sukker. Smak til med pepper, og juster syre/sødme.
Bland sild, løk og saus. La trekke ett døgn før servering.
Holdbar i ca. tre uker i kjøleskap
Sursild
Dette trenger du
5 stk kryddersild
2 stk løk
4 dl vann
280 g sukker
2 dl eplecidereddik
1 ss sort hel pepper
1 ts allehånde, hel
1 ss nellik, hel
1 ss sennepsfrø
2 stk laurbærblad
Slik gjør du
Skyll silden i vann, og sjekk at den ikke er for salt. Skjæres i 2 cm tykke strimler på tvers.
Kok opp vann og sukker, avkjøl. Tilsett eddik og krydder.
Skjær løken i tynne ringer, og bland sild, lake og løk. Bør trekke ett døgn før den spises.
Holdbar i ca. tre uker i kjøleskap.