Hjemmelaget karamell er en uhyre enkel måte å lage noe spennende ut av noe ganske usedvanlig kjedelig: sukker. Dette er en temmelig hard, enkel karamell. Jeg tilsetter hakkede nøtter – det er veldig godt med macadamianøtter og hasselnøtter. Er du nøtteallergiker, bruk mandler.

Dette trenger du

2 dl sukker


1/2 vaniljestang


2 ss smør, pluss ekstra til smøring  

50 gram nøtter, hakket 

Slik gjør du

Bland sukker og frøene fra vaniljestangen. 

Bland også oppi resten av vaniljestangen. Den gir fra seg fin smak. 

Smør et stekebrett eller bakepapir med smør. 

Varme smør og sukker i en stekepanne med slippbelegg (non-stick) eller i en metallbolle med flat bunn. Rør rundt og bland godt. Blandingen vil begynne å koke. Det er viktig å passe på at blandingen ikke blir brent. Når du ser at blandingen begynner å bli brun i kanten, kan du med fordel sette panna til side og fortsette røringen. Ha panna tilbake på plata, men vær forsiktig, for nå går karamelliseringsprosessene temmelig fort, og det er en ikke så mye forskjell mellom «godt karamellisert» og brent. 

Vend inn nøtter, hell blandingen over stekebrettet og vent litt før du smaker, for blandingen er dessertenes svar på lava.