Med et lidenskapelig forhold til god mat og gode råvarer, og kåret til Innlandskokken hele tre ganger, er Rune Veslum et kjent navn innen mat- og restaurantverdenen på østlandet. Her deler han noen av sine favoritter til julelunsjbordet. 

Dette er en kake jeg baker til hver jul. Den krever litt oppmerksomhet og at du starter i god tid. Jeg baker kaken i september og lar den ligge i tre måneder før jeg begynner å spise av den. I løpet av disse tre månedene pakker jeg de opp og lar den få en god dynking av konjakk for ekstra smak. Med denne kaken så er det gjerne nok med en tynn skive, da den har masse smak!  

Dette trenger du

250 g gule sultanrosiner 

125 g korinter 

100 g kandiserte appelsinskall 

135 g tørket kirsebær 

75 g tørket tranebær 

100 g tørket mango 

400 g rosiner 

100 g tørket aprikos 

1 stk sitron, saft og zest 

2 stk appelsin, saft og zest 

150 g konjakk 

285 g romtemperert smør 

285 g brunt sukker 

8 stk egg - medium 

25 g lys sirup 

285 g siktet hvetemel 

4 g kanel 

2 g malt koriander 

3,5 g malt kardemomme 

1 g nellik 

2 g muskat 

4 g ingefær 

3 g allehånde 

Slik gjør du

Fruktblandingen: Alle ingrediensene til fruktblandingen legges i cognac, appelsin- og sitronsaft samt zest i ett døgn. 

Deig: Visp romtemperert smør og sukker til en luftig krem. Tilsett romtemperert egg, ett om gangen. Visp godt mellom hvert egg slik at kremen ikke skiller seg. Tilsett oppvarmet sirup til røren. Sikt inn hvetemel og krydder i smørblandingen. Tilsett fruktblandingen som har ligget i bløtt i ett døgn og rør forsiktig om. Røren helles i over i 2 godt smurte brødformer (1.5liter). Fordel røren jevnt i formene. Stekes ved 140 grader i 2,5 time. Sjekk om kaken er ferdigstekt med en kakepinne før den tas ut av ovnen. Kakene avkjøles på rist. 

Modning: Pakk kaken inn i plastfolie og aluminiumsfolie og sett den kaldt til modning i minimum tre uker. Dynk den gjerne med fruktjuice, te, cognac eller fruktlikør i lagringsperioden. Da blir kaken saftigere og det tilsetter god smak.